Предстои покачване на капиталовите пазари оттук нататък

Коментар на Саймън Смайлс, главен инвестиционен директор ултрависоко нетно богатство в UBS

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Коментар на Саймън Смайлс, главен инвестиционен директор ултрависоко нетно богатство в UBS, коментира решението на ЕЦБ, пазарния ръст тип "златна среда" и къде клиентите му влагат своите пари.

Според Смайлс сегашният цикъл на продължаващ пазарен ръст през 2019 "сякаш се колебае между пазар, чийто двигател е паричната политика или фундаментите".

В момента пазарът в голяма степен е определян от паричната политика. Точно това доведе до разпродажбата през ноември и декември – опасенията за търговски войни, за Брекзит и отраженията му върху ЕС, а също и спирането на работата на американското правителство. Сега има много по-позитивно настроение. Миналата седмица чухме коментари и съобщения, че ще бъде постигнато решение на търговските въпроси между САЩ и Китай.

Напредъкът във връзка с Брекзит, перспективите за продължаващи добри новини по отношение на търговския въпрос между САЩ и Китай, цялостното отхлабване на политиката от ЕЦБ и Фед, както и стимулите в китайската икономика ще подкрепя допълнително пазарите на риск оттук нататък и ще последва покачване при капиталовите пазари, обоснова се икономистът.

Смайлс обаче признава, че клиентите на UBS са изтеглили доста от парите си от сметките и портфейли най-вече през ноември и декември.

Всъщност засега не виждаме същото равнище участие на пазара. Много от нашите клиенти, с които разговарям, все още искат да видят допълнително потвърждение за успокояване на опасенията по повод паричната политика преди да реинвестират отново на пазарите.

Областта, в която от UBS наблюдават силно вливане на парични потоци от клиентите, независимо от пазарните спадове, е тази на устойчивото инвестиране. 

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини