Електрификацията е изискване на бъдещето, смята Йохан Ван Зел от Toyota

Йохан Ван Зел, главен изпълнителен директор за Европа на Toyota Motor

Покрит автомобил по време на автоизложението в Женева. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Покрит автомобил по време на автоизложението в Женева. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Йохан Ван Зел, главен изпълнителен директор за Европа на Toyota Motor, коментира тласъка към електрификация за Toyota, потенциалът на водородната горивна клетка, сътрудничеството в индустрията, опасенията си относно търговските преговори между САЩ и Китай, както и очакванията за търсенето на новия модел Supra. Той разговаря от кулоарите на 89-тия Женевски автосалон.

"Ние започнахме електрификация на автомобилния си парк още преди 20 години с хибридните автомобили. В Европа 50% от общия ни брой продажби са на хибридни автомобили. "

Ако разглеждаме целите, които поставя ЕС за отделените емисии въглероден диоксид електрификацията се превръща в категорично изискване за бъдещето, посочи Ван Зел. Той коментира, че производителят ще продължи да инвестира не само в хибридни возила, но също и в плъгин хибриди, електрически возила на батерия, както и в автомобили с водородна горивна клетка.

Относно последния тип от Toyota определят като малък пазарният му дял за в бъдеще. "Разбира се, в дългосрочен план водородът е много добър енергоносител и решение за бъдещето", каза Ван Зел.

Виждаме голям пазар за хибридните автомобили и това ще се запази като наша водеща технология в бъдеще, както също и плъгин хибридите и електрическите коли. 

Заедно с BMW Toyota разработи съвместен спортен автомобил - новият модел Supra, който съвсем наскоро обяви и който се очаква да излезе на пазара догодина. Toyota си партнира и с втория най-голям европейски автомобилен производител PSA Group в производствени съоръжения.

В областта на електрическите коли на батерии стартирахме нова компания, в която участие вземат 11 производителя в разработването на съответна платформа за коли на електрически батерии. Тоест използваме в максимална степен предимствата от съюзите и в голяма степен това е с проектна насоченост, така че да можем по един рентабилен начин да разработваме технологиите на бъдещето.

Позицията на Toyota относно търговските спорове, както и коментара на Йохан Ван Зел за новия Supra чуйте във видеото.

Галерия от 89-тия Автосалон в Женева: Невъзможни коли

 

Последни новини
Още от Новини