На прага на 5G: Ще преодолее ли мрежата предизвикателствата?

Доклад разкри, че глобалната сметка за 5G ще достигне 2,7 трлн. долара до 2020 г.

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Преди 5 години у нас все още имаше само 3G, a 4G инвестициите тепърва предстояха.

Половин десетилетие по-късно 4G вече е факт, а новото поколение се задава. Индустрията е изправена пред редица предизвикателства – от необходимостта да инвестира огромни суми до освобождаването на нужните честоти и потенциалните нови регулации.

„Навлизаме в невероятни времена“, коментира от сцената на MWC Barcelona главният изпълнителен директор на Cisco Чък Робинс, по повод 5G.

Мнозина споделят неговия оптимизъм. Джон Ханке, който е главен изпълнителен директор на компанията Niantic, стояща зад проекта „Pokemon Go”, бе категоричен, че 5G ще бъде неминуема част от бъдещето на компанията. В рамките на конгреса той показа синхронизирана в реално време игра с добавена реалност, която може да е предвестник на нова категория игри като цяло.

Сметката за 5G

Доклад, дело на финансовата къща Greensill, разкри, че глобалната сметка за 5G ще достигне 2,7 трлн. долара до 2020 г. 1 трлн. долара ще отидат за инфраструктурно обновяване, а 1,7 трлн. – за имплементация на технологията.

Изоставането на Европа

В интервю за Investor.bg Хелена Норман от борда на директорите на Ericsson отново подчерта, че Европа изостава по отношение на 5G. Основната причина за това е липсата на освободени честоти в повечето европейски държави на този етап.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини