Икономиката на Италия е нараснала с под 1% през 2018 г.

Причините за забавянето са по-слабият ръст на потреблението, износа и инвестициите

 Паметника на незнайния войник на площада пред двореца „Венеция“ в Рим, Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Паметника на незнайния войник на площада пред двореца „Венеция“ в Рим, Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Икономическият растеж на Италия през 2018 година е бил 0.9%, като в края на годината е имало съществено забавяне, съобщава Националният статистически институт (Istat). Това пише Investor.bg, като цитира Франс прес. 

Страната влезе в техническа рецесия през второто шестмесечие.

Институтът е преразгледал към понижение първата си оценка за растеж от 1 на сто. Италианското правителство и Европейската комисия очакваха нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Италия с 1 процент през 2018 година.

Растежът от 0,9 на сто представлява съществено забавяне спрямо растежа от 1,6 на сто през 2017 година. Това се обяснява с по-слабото нарастване на вътрешното потребление, износа и инвестициите.

Италия навлезе в рецесия в края на 2018 година в резултат на забавянето на европейската икономика, търговското напрежение в света, но и заради известна предпазливост на компаниите, обезпокоени от политиката на управляващата коалиция в Рим.

Италианският БВП се сви с 0,2 на сто през четвъртото тримесечие след спада от 0,1 на сто през предходните три месеца. Италия е единствената страна от еврозоната в рецесия, като се очаква забавянето на растежа да продължи.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини