Тръмп каза, че не е подписал споразумение с Ким Чен-ун

Изказвания на Тръмп и Майк Помпейо на пресконференция в Ханой след срещата на върха с Ким Чен-ун

Снимка: Al Drago/Bloomberg Снимка: Al Drago/Bloomberg

Изказвания на президента на САЩ Доналд Тръмп и държавния секретар Майк Помпейо по време на пресконференция в Ханой след срещата на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун (Откъс).

Доналд Тръмп:

Тъкмо се сбогувахме с председателя Ким Чен-ун. Смятам, че времето заедно беше много продуктивно. Ние, аз и държавният секретар сметнахме, че няма да е хубаво да подписваме каквото и да е било. Ще оставя Майк да коментира темата. Едва сега приключваме, като прекарахме буквално целия ден заедно с Ким Чен-ун, който е страхотен човек и личност. Мисля, че отношенията ни са много силни. Но на този етап имахме възможности, но решихме да не се възползваме от тях засега. Ще видим какво ще стане, но тези два дни бяха много интересни. Мисля, че всъщност тези два дни бяха много продуктивни, но понякога трябва да се оттеглиш и това просто беше един от тези случаи. Ще оставя на Майк да говори по темата за няколко минути, моля...

Майк Помпейо:

Благодаря Ви г-н Президент. Двата екипа, както нашият, на САЩ, така и севернокорейският, работим в продължение на седмици с цел да опитаме да разработим нашия път напред. На срещата на върха можахме да направим огромна стъпка към това, за което двамата лидери се споразумяхме в Сингапур през юни миналата година. Постигнахме истински напредък. Всъщност постигнахме още по-голям напредък със срещата на двамата лидери през последните 24 до 36 часа. За съжаление не извървяхме целия път и не получихме това, което в края на краищата САЩ търсят. Мисля, че председателят Ким имаше надежда, че ще можем да го направим. Помолихме го за повече, но той заяви, че не е готов да го стори. Аз все още обаче оставам оптимистично настроен и се надявам, че двата екипа ще се срещнат отново заедно в идните дни и седмици, за да продължим да работим по толкова сложен въпрос. Още от самото начало ние обявихме, че това ще отнеме време. Нашите два екипа се опознаха по-добре, познаваме своите ограничения, знаем кои са предизвикателствата и смятам, че докато продължаваме да работим в идните дни и месеци можем да постигнем напредък, така че в края на краищата да постигнем това, което иска светът, а то е денуклеаризацията на Северна Корея и намаляването на риска за американците и хората по целия свят. Искаше ми се да постигнем малко повече, но съм много оптимистично настроен, че напредъкът, който направихме, както в етапа на подготовка на тази среща, така и напредъкът, който двамата лидери постигнаха през последните 2 дни ни поставят в позицията да получим наистина добър резултат. Усещането както на президент Тръмп, така и на председателя Ким е, че са осъществили този напредък, но не можаха на този етап да стигнат по-далече, за да постигнат по-голяма сделка. Надявам се, че това ще се случи през идните седмици. Благодаря, г-н президент!

Очаквайте видео. 

Последни новини
Още от Новини