British Airways направи поръчка за 17 самолета Boeing 777-9

Британската авиокомпания избра самолетите на Boeing пред тези на европейския производител Airbus

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Авиокомпанията British Airways, която е собственост на англо-холандската холдинг компания IAG, поръча 17 самолета от модела Boeing 777-9 на стойност 8 млрд. долара. Американският производител на самолети Boeing беше предпочетен пред основния си конкурент Airbus, пише Bloomberg.

Базираната в Лондон компания IAG сключи сделка с Boeing, която дава възможност за поръчката на допълнителни 24 самолета.

British Airways ще използва широкофюзелажните самолети на мястото на 34-годишните машини от модела 747, които ще излязат от употреба до 2024 г.

Поръчката беше обявена от IAG във вторник по време на пресконференцията на компанията за годишните ѝ финансови резултати. Групата обяви годишна печалба над очакванията.

Печалбата през 2019 г. няма да се промени значително, ако цените на горивото останат на сегашните нива, коментират от IAG.

Оперативната печалба на компанията се е повишила с 9.5% до 3.23 млрд. евро, докато предварителните прогнози на анализаторите бяха за 3.15 млрд. евро.

IAG не успя да отчете по-висока печалба заради високите цени на горивото, проблемите в контрола на въздушното движение и отслабването на няколко валути, обяснява изпълнителният директор на компанията Уили Уолш.

Последни новини
Още от Новини