Тенденцията за преминаване към електрически возила ще се ускорява

Аластър Бишъп, портфолио мениджър фонд нова енергетика в BlackRock Global Funds

Посетители разглеждат новия напълно електрически SUV модел на Audi AG по време на представяне в Ричмънд, Калифорния, 17 септември 2018. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Посетители разглеждат новия напълно електрически SUV модел на Audi AG по време на представяне в Ричмънд, Калифорния, 17 септември 2018. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Аластър Бишъп, портфолио мениджър фонд нова енергетика в BlackRock Global Funds, коментира сектора на електрическите автомобили в Китай и как позиционира своето портфолио.

В Китай през януари е отчетено удвояване на броя електрически коли в сравнение с данните през януари 2018. 

През миналата година около 2% от световния автомобилен парк е електрифициран, посочи Бишъп.

Същевременно общата автомобилна индустрия не отчита никакъв ръст на обемите за 2018 и единственото звено, което отбелязва ръст, е секторът на на електрическите коли – с около 65%.

Според нас в следващите от 2 до 3 години ръстът, който наблюдаваме в Китай, ще се повтори и от Европа и ще е основно подкрепен от нормативната уредба.

Според Бишъп целите на ЕС за вредните емисии до 2021 ще принудят автомобилните компании да променят действията си.

През 2021 средният набор автомобили, които продавате като автомобилна компания ще трябва да има нива на емисиите от не повече от 95 грама въглероден диоксид за километър.

Поради оттеглянето и от дизеловите автомобили, според Бишъп, единственият начин, по който индустрията би могла да избегне значителни глоби, е да започне електрификация на автомобилния си парк. Икономистът даде пример с представения от Audi напълно електрически E-tron, концептуалната изцяло електрическа серия EQ на Mercedes, както и предстоящо пускане на електрически Mini от BMW. 

Всичко това е част от осъществяването на тези цели и ни дава хоризонта, че тази тенденция ще продължава да се ускорява, коментира той.

Целия коментар чуйте във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини