Популистите в Европа възпрепятстват борбата с климатичните промени

Редица крайно десни партии отричат съществуването на глобалното затопляне и са против политики за опазване на околната среда

Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Обединението в Европа относно борбата срещу климатичните промени отслабва заради възхода на крайно десните популисти. Много от тях се съмняват, че човешката намеса причинява промени в климата, пише Bloomberg.

21 популистки партии в различни страни в Европа отричат или подлагат на съмнение доказателствата на редица учени, че човешката активност допринася за глобалното затопляне, показват данни на проучването на екологичната група Adelphi. Анализът, който беше публикуван във вторник от базираната в Берлин организация, алармира за големите предизвикателства пред битката с климатичните промени преди европейските избори през май. Европейският вот е решаващ за изпълнението на бъдещите цели на блока на фона на социалната и икономическата несигурност.

Подкрепата за крайно десните партии ще се засили, сочат последните социологически проучвания. Партии като италианската „Северна лига“ и полската „Право и справедливост“ ще спечелят повече депутатски места в Европейския парламент (ЕП) за сметка на традиционните политически формации.

Голяма част от крайно десните и популистки партии заемат твърди позиции против предложенията на ЕС в сферите на климата и енергетиката, като ограниченията върху политическите решения за разрешаване на проблема с климатичните промени ще се увеличават, се посочва в доклада.

Европейският парламент има ключова роля за политиките на икономическата общност относно климатичните промени. Институцията съвместно със страните членки има право да приема или отхвърля законопроекти, които са предложени от Европейската комисия (ЕК). Финалното решение се приема след преговори между трите институции.

Възходът на популизма създава „опасност, която ще поощри центристките партии да проявят интерес към скептичните мнения относно промените в климата, както и да се обърнат към националистическа реторика и реакционерски позиции“, пише в доклада.

Вече има сигнали, които показват, че вълната на национализъм възпрепятства опитите за приемане на политики за опазване на околната среда. Комисията по въглищата в Германия се забави с приемането на решение за прекратяването на горенето на най-мръсното изкопаемо гориво. Причината за отлагането беше свързана с появилите се страхове за загуба на работни места в германския регион Лужица, където „Алтернатива за Германия“ има сериозна подкрепа.

През 2017 г. „Алтернатива за Германия“ написа в предизборната си програма, че „въглеродният диоксид не замърсява, а е неизменна част от живота“. Според партията „Международният панел по климатичните промени и германското правителство пречат на позитивното въздействие на въглеродния диоксид върху растенията“.

Последни новини
Още от Новини