Тесла излиза на пазара на Китай предсрочно

Компанията вече е коригирала цените и е добавила по-евтин вариант на Модела 3

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американският гигант на електрическите автомобили Tesla започна да доставя автомобила си Model 3 в Китай малко по-рано от предвиденото, тъй като се опитва да съживи продажбите си, засегнати силно от китайско-американското търговско напрежение, пише EuroActiv.

Базираната в Калифорния фирма вече е коригирала цените и е добавила по-евтин вариант на Модела 3, за да направи автомобилите по-достъпни в Китай при високите тарифи за внос.

Производителите на американското луксозно електрическо превозно средство заявиха, че организирали доставка за Пекин в петък. Първоначално бе планирано доставките в Китай да започнат през март. 

Китай е най-големият автомобилен пазар в света, въпреки че общите продажби на автомобили се свиха през 2018 за първи път от повече от две десетилетия.

Първоначалните доставки ще отидат за клиенти, които са направили поръчките си до края на 2018, казаха от Тесла.  Купувачите, които поръчват тази година, ще започнат да получават колите си от края на март.

"Намирам по-ранния старт на доставките като опит компанията да се възползва от пазара възможно най-бързо", заяви Алън Канг, анализатор в LMC Automotive.

„Много от потенциалните клиенти обмислят покупка не само на модела на Tesla Модел 3, но и на други модели на електрически автомобили като I-PACE на Jaguar или от Audi и Mercedes-Benz“, добави базираният в Шанхай анализатор.

Докато продажбите на автомобили в Китай са намалели със забавянето на икономиката, бизнесът на Tesla беше ударен силно, след като Пекин повиши тарифите за вноса на автомобили от САЩ до 40% през юли на фона на търговските напрежения. Междувременно Китай временно е спрял прилагането на допълнителната тарифа от 25%.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че иска "много голяма" търговската сделка на САЩ с Китай, но сигнализира, че може да има забавяне, ако преговорите не успеят да постигнат целите си за отваряне на китайската икономика към индустрията и селското стопанство на САЩ.

В момента Тесла внася всички автомобили, които продава в Китай, но е в процес на изграждане на фабрика в Шанхай, която ще произвежда автомобили от Модела 3 в началната фаза и ще помогне да се сведе до минимум въздействието на търговската война.

Съединените щати и Китай са в средата на преговорите, насочени към разрешаване на търговските им спорове. Ако двете страни не успеят да постигнат споразумение до 1 март, американските тарифи на китайския внос на стойност 200 милиарда долара ще нараснат до 25% от 10%.

Войната на тарифите между двете най-големи световни икономики повишиха интереса на международните играчи към иновативни бизнес подходи. Японските гиганти се съюзяват, за да създадат батерии, чрез които да се борят за китайския пазар. Автомобилният гигант Тойота и титанът на електрониката Panasonic ще обединят усилията и ресурсите си, за да произвеждат съвместно акумулаторни батерии, като стартът на производството се очаква през 2020.

От друга страна преди настоящата доставка на Модел 3 в Китай дойде и един неприятен удар за Tesla. Влиятелното американско списание Consumer Reports оттегли одобрението си за Model 3, цитирайки проблеми с надеждността.
 

Последни новини
Още от Новини