Ердоган: Турция трябва да контролира Зоната за сигурност на границата със Сирия

Турският президент планира среща с Тръмп

Снимка:  Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Зоната за сигурност на границата със Сирия трябва да бъде под контрола на Турция, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция (АА).

В телевизионно интервю Ердоган заяви, че Турция е първата страна, засегната от трансгранична стрелба. "Ще взема предпазни мерки от другата страна на границата", добави той. 

Турският президент каза, че мирната и стабилизирана обстановка, създадена в сирийските провинции Африн, Харабул и Ал Баб, трябва да се поддържа в граничните райони. 

"За нас е важно решението на САЩ да се оттегли от Сирия да не води до развитие срещу интересите на нашата страна и политическото единство и териториалната цялост на Сирия", каза Ердоган, добавяйки, че вакуумът след изтеглянето да бъде заменен от терористични групировки е неприемливо

Ердоган каза, че споразумението от Адана - подписано между Анкара и Дамаск през 1998 позволява на турските сили да извършват операции в Сирия близо до турската граница.

Засягайки отношенията между Турция и Египет, президентът Ердоган каза, че никога няма да се срещне с такъв човек, говорейки за египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси. 

Мохамед Морси встъпи в длъжност с 52 процента от гласовете на изборите, но след това той бе свален. Сега Морси е в затвора с приятелите си", каза той. "Винаги съм казвал, че Ал-Сиси е превратаджия". 

Турският президент заяви, че може да посети САЩ или президентът Доналд Тръмп може да посети Турция след местните избори на 31 март. 

Ердоган добави, че има "положителна връзка" с американския си колега Тръмп.

"САЩ отдавна нямат титулярен посланик в Анкара", каза още Ердоган. "Сега те определят име, като подчертават значението на посланика в Турция".  

Говорейки за посещението на турския министър на отбраната Хулуси Акар във Вашингтон, Ердоган каза, че Сирия и двустранните отношения между двете страни са били в центъра на срещата. 

Президентът Ердоган каза също, че решението на Европейския парламент да спре преговорите за присъединяване с Турция не е имало "никаква стойност" за Анкара. 

Последни новини
Още от Новини