Си Дзинпин призова за превенция на финансовите рискове

Стабилният растеж не трябва да бъде за сметка на непремерен риск, смята китайският президент

Пекин, Китай. Снимка:  Giulia Marchi/Bloomberg Пекин, Китай. Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин призовава за превенция на финансовите рискове в търсене на стабилен растеж, съобщава държавната агенция Xinhua.

Китай трябва да се стреми към стабилно развитие на икономиката си, без да забравя да се погрижи за рисковете за финансовата си система, заяви китайският президент Си Дзинпинг, цитиран от държавната информационна агенция Xinhua.
Китайската икономика в момента се развива с най-бавните темпове от почти 30 години, което кара политиците да положат усилия за засилване на растежа чрез облекчаване на кредитните условия и намаляване на данъците.

"Необходимо е да се съсредоточим върху предотвратяването на рисковете на базата на постоянен растеж, като същевременно засилваме антицикличното приспособяване на фискалната и паричната политика, за да се гарантира, че икономиката функционира в разумни граници", каза Си.

Предотвратяването и разрешаването на финансовите рискове, особено системните финансови рискове, е основна задача, цитира агенцията, позовавайки се на изказването на Си пред висши представители на комунистическата партия в петък.

В сряда, премиерът Ли Кецян повтори, че Китай няма да прибегне към "подобни на наводнения" стимули, каквито са използвани в отминали кризисни периоди. 

Въпреки това след поредица от слаби данни за китайската икономика инвеститорите се питат дали Пекин не трябва да ускори или засили подкрепата, за да намали риска от по-рязко забавяне.

Досега Китай се въздържа от намаляване на референтните лихвени проценти, за да стимулира забавянето на икономиката, което би облекчило разходите за финансиране, но рискува да допринесе за увеличаване на дълговете.
За да освободи повече средства за кредитиране на малки и частни компании, Централната банка на Китай е намалила резервите, които банките трябва да заделят, като това намаление е петкратно само през изминалата година.

Миналия месец китайските банки постигнаха нов рекорд в кредитирането - общо 3,23 трилиона юана (368,74 млрд. паунда). Длъжностно лице от централната банка заяви, че скокът на кредитирането показа, че провежданите стъпки за стимулиране на заемите действат. 

Китайският финансов сектор трябва да служи на реалната икономика, каза Си, но стабилният растеж и превенцията на риска трябва да бъдат балансирани.

Последни новини
Още от Новини