Битката срещу Huawei ще е във фокуса на Световния мобилен конгрес

Представителите на САЩ ще призоват играчите в бранша да намалят използването на оборудването на китайската фирма

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Голяма делегация от американски представители ще потегли към Испания този уикенд за най-голямото телекомуникационно търговско събитие в света, планирайки да удължи продължилата цял месец офанзива срещу Huawei Technologies, която доведе до смесени резултати, пише Investor.bg, позовавайки се на Wall Street Journal.

Американските представители обичайно посещават Световния мобилен конгрес в Барселона, за да се срещнат с чуждестранните си колеги и с играчи от индустрията, както и да се запознаят с най-новите технологии. Тази година обаче мисията им е различна.

Администрацията на Доналд Тръмп води сериозна кампания, особено в Европа, за намаляване ползването на телекомуникационна инфраструктура от Huawei, която е най-големият производител на оборудване в тази света в глобален мащаб. Американски дипломати притискат правителствата на съюзниците на САЩ, както и интернет и телеком доставчиците в други страни, да се откажат от услугите на китайската компания. Съединените щати твърдят, че Huawei може да е бил принуден от Пекин да шпионира или да направи мрежите им уязвими.

Нито една американска компания не може да се конкурира с предложенията на Huawei, но САЩ насърчават другите страни да се насочат към финландската Nokia и шведската Ericsson, като единствени големи алтернативи.

Американската делегация планира да се срещне предимно с правителства, но и с чуждестранни телекоми, за да ги предупреди за дългосрочните рискове от използването на продуктите на Huawei, твърди представител на Държавния департамент на САЩ.

„Залозите са големи“, коментира той. „Наистина действаме сериозно“.

Съединените щати са фокусирани върху европейските страни, защото те са най-близо до пускането на 5G, следващото поколение мрежи, посочва представителят. Американските представители твърдят, че ще създаде нова вселена на свързани с интернет обекти, които могат да бъдат хакнати.

Държавният секретар Марк Помпейо в четвъртък предупреди европейските съюзници, че използването на Huawei за ключова инфраструктура може да изключи въпросните държави от възможността да споделят информация със САЩ.

Още по темата може да прочетете в продължението на материала в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини