Развиващите се пазари са първи по популярност за инвестиране

Това показва проучване на световните фонд мениджъри за Bank of America Merrill Lynch

Пазарът на цветя в парка Виктория в Хонконг, Китай. 3 февруари 2019. Photographer: Paul Yeung/Bloomberg Пазарът на цветя в парка Виктория в Хонконг, Китай. 3 февруари 2019. Photographer: Paul Yeung/Bloomberg

Инвестирането в развиващи се пазари никога не е било по-популярно, показва проучване на световните фонд мениджъри за Bank of America Merrill Lynch. Но данните за възвращаемостта и паричните потоци показват малко по-разнопосочна картина. Селчук Гоколук, Bloomberg, коментира темата.

Проучване показва, че активите на развиващите се пазари надминават по популярност всеки останал клас активи, посочи анализаторът.

Допитването обхваща над 200 души, управляващи над 600 млрд. долара. Трябва обаче да се направи уточнението, че равнището на убеденост е на най-ниското ниво – едва 18% от допитаните казват, че заемат дълги позиции към развиващите се пазари. Това все още показва, че съществува скептицизъм към този клас активи.

2018 беше доста негативна за развиващите се пазари, тъй като те отчетоха силно изтичане на пари. Тази година обаче входящите потоци се завръщат и виждаме, че капиталовите пазари и облигациите от развиващите се пазари са привлекли над 30 млрд долара, посочи Голоколук.

Единственият клас, който надминава по възвращаемост развиващите се пазари в областта на облигациите, са американските и световните корпоративни облигации с висока доходност.

Освен това дългът на развиващите се пазари, деноминиран в долари, задминава всеки останал клас-активи и с възвращаемост от почти 4%. Разглеждайки само капиталовия пазар ще видим, че развиващите се пазари се нареждат веднага след американските акции в долари, с възвращаемост от 9% за тази година спрямо 10% за развитите пазари, коментира още той.

 

Последни новини
Още от Новини