Отлагане на митата срещу Китай е почти сигурно, смята анализатор

Ричард Макгрегър, старши сътрудник в Lowy Institute, за търговските преговори между САЩ и Китай

Снимка: БНР Снимка: БНР

Ричард Макгрегър, старши сътрудник в Lowy Institute, коментира търговските преговори между САЩ и Китай, как протичат и какъв според него ще е крайният резултат. 

Бих казал, че е почти сигурно, че ще видим отлагане или удължаване на крайния срок за влизане на сила в митата.

По думите му това значи някакъв тип сделка или най-малкото гаранция от страна на Китай като например договаряне на купуване на повече соя или втечнен природен газ от САЩ.

Макгрегър определя това, което ще се постигне в краткосрочен план между двете страни само като "спирка" с оглед на по-голямата геополитическа надпревара.

След търговията вторият важен компонент в исканията на САЩ касае пазарния достъп на азиатската страна.

САЩ имат дълъг списък от оплаквания от много години по отношение конкретно сектора на финансовите услуги, включително кредитни карти, дружества за ценни книжа, банки и тн.

В основата на най-големите препъни-камъни в търговските отношения между двете икономики, сред които са въпросите относно защитата на интелектуалната собственост, е същината на китайската система, смята анализаторът.

Китай не вижда защо не бива да развива свои собствени технологии. Основното в подхода на Си Дзинпин към икономиката е да придвижи Китай нагоре по веригата на стойността. 

Тъй че е много трудно да представим постигане на реална сделка в тези области, посочи Ричард Макгрегър.

Чуйте целия коментар на икономиста във видеото: 

 

Последни новини
Още от Новини