Каталуния разбуни духовете на испанската предизборна кампания

Автономният регион събира около себе си поляризиращите мнения на политическия елит в Испания

Снимка: ТАСС Снимка: ТАСС

Испанската опозиция се надигна срещу премиера Педро Санчес заради опита му да се договори с каталунските сепаратисти – категоричен знак за това как предизборната кампания в страната ще продължи. Това съобщава в свой коментар Investor.bg.

Санчес, който миналата седмица свика предсрочни избори на 28 април, след като проектобюджетът му бе отхвърлен от парламента, беше критикуван заради това, че е започнал преговори с едни от главните лица на опита за независимост на Каталуния от 2017 г. Това разгневи мнозина испанци, според които националистите трябва да бъдат наказани, а не поощрявани, посочва Bloomberg в свой материал.

„Сега имаме два проблема: сепаратизмът и съюзниците на сепаратизма“, заяви по време на митинг в неделя лидерът на дясноцентристката партия „Сиудаданос“ Алберт Риера.

Партията се изкачи в социологическите проучвания, заемайки по-твърда позиция срещу опитите на каталунското регионално правителство да организира референдум през октомври 2017 г. След като убеди каталунските сепаратисти да му помогнат да свали предходния министър-председател Мариано Рахой с вот на недоверие, Санчес се опита да успокои напрежението, като в същото време привлече на своя страна техните гласове в своя подкрепа.

Повече по темата вижте на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини