БАЛИП насърчава активизирането на спящите акциии

Инвестиционните посредници считат, че информационната кампания е изключително необходима

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) подкрепя инициативата на Министерството на финансите за разрешаване на проблемите с акциите в „Регистър А“ от масовата приватизация по повод невъзможността съществуващи активи да бъдат ползвани от хората и от капиталовия пазар, съответно и от българската икономика. Това се посочва в становище на БАЛИП по Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица, водени от „Централен депозитар“ АД в т. нар. „Регистър А“, пише Investor.bg.

БАЛИП подкрепя част от мерките, внедрени в обявената концепция от Министерството на финансите, считайки, че те ще подпомогнат осъществяването на подкрепената от всички участници в Съвета за развитие на капиталовия пазар  „Стратегия за развитие на капиталовия пазар“, в която бе разпознат проблемът с акциите в „Регистър А“ и изрично се предвижда инициатива за решаването му.

Съгласно правилата на  Директива 2014/65/ЕС на ЕП и на Съвета от 15 май 2014 година относно пазарите на финансови инструменти (MiFID II) и Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) съхранението на ценни книжа е дейност, която трябва да се осъществява от лицензирани за нея юридически лица като инвестиционни посредници, банки и управляващи дружества, които следва да идентифицират и познават своя клиент за целите на редица задължения, свързани с оценка на подходяща услуга, установяване на финансови възможности, проверки във връзка с мерките срещу прането на пари, защитата на личните данни и др.  На практика, съхранението на книжа в Регистър А не отговаря на тези законови изисквания, посочва се в позицията.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини