Българската икономика бележи ръст над очакванията

Икономиката на страната нараства с 3.1% през четвъртото тримесечие, като основният двигател е потреблението

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Българската икономика е нараснала с 3,1% през четвъртото тримесечие на 2018 г. на годишна база, като така надмина прогнозите на Bloomberg.  Анкетирани от Bloomberg анализатори предвиждаха среден ръст от 3 на сто. Според сезонно изгладените данни тримесечният ръст е 0,7%, пише Investor.bg

Експресните оценки на Националния статистически институт показват, че в края на миналата година икономиката на страната  е нараснала със същия темп, с който се разшири и през третото тримесечие на 2018 г. НСИ отчете 3,1-процентен ръст на БВП на годишна база тогава. Investor.bg припомня, че според Евростат тримесечните национални сметки в експресните оценки за БВП са „най-ранната картина на икономиката”.  

Според анкетирани през януари от Bloomberg 12 икономисти БВП на България ще отчете ръстове от по 3,3% през 2018 г. и 2019 г. 

За тази година пък от Министерството на финансите очаква икономически растеж от 3,7%, каквато е прогнозата в есенните макроикономически разчети. От ведомството на Владислав Горанов смятат, че нарастването на БВП на страната ще бъде задвижвано основно от по-силните публични инвестиции и публично потребление. Въпреки това икономиката на България ще нарасне през 2018 и 2019 г. година с по-слаби от досега очакваните темпове в резултат на по-сдържаната икономическа експанзия в рамките на Европейския съюз, аргументираха се от министерството на финансите.

Крайното потребление (5,3% спрямо 6,9% през третото тримесечие) и инвестициите (4,0% спрямо 7,0%) нарастват с по-нисък темп. Също така данните показват, че износът се възстановява (0,8% спрямо -3,6% през третото тримесечие), а вносът нараства по-слабо (2,5% спрямо 4,0%). 

Според експресните оценки на НСИ през последните три месеца на 2018 г. БВП в номинално изражение достига 29,881 млрд. лева. Реализираната добавена стойност от октомври до декември е 25,905 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (81,3%), което в стойностно изражение възлиза на 24,288 млрд. лева. През четвъртото тримесечие на 2018 г. бруто капиталообразуването е 6,292 млрд. лева и заема 21% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

За годишните и тримесечните изменения може да прочетете в продължението на материала в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини