Китай отчаяно търси сделка с Тръмп, смята икономист

Уилям Лий, главен икономист в Milken Institute

 Michael Reynolds/Pool via Bloomberg Michael Reynolds/Pool via Bloomberg

Уилям Лий, главен икономист в Milken Institute, коментира въпросите около китайската икономика, докато страната работи за подсигуряване на търговско споразумение със САЩ.

Според Лий основната причина защо Китай отчаяно иска да постигне търговска сделка със САЩ са високите неизпълнения по задълженията на втората по големина световна икономика. 

Въпросът обаче е как забавянето в Китай се отразява на ръста на БВП на САЩ, смята Лий. 

Случаят с Китай наистина ни припомня колко силни са световните вериги на доставки и как с течение на времето на глобално ниво средствата за производство са станали много по-интегрирани. Европа не показва силен ръст отчасти заради забавянето в Китай и в голяма степен повече, отколкото показваха предишните ни изчисления.

Не е ясно дали в определен момент задлъжнялостта на Китай може да се разпространи на останалите пазари, смята Лий.  Това се дължи на факта, че голяма част от неизпълненията по задълженията дори в частния сектор в Китай са свързани с държавните предприятия, тъй като много от собствениците на частните дружества по някакъв начин са свързани с политическите лидери на местно или общинско ниво.

Според икономиста китайските лидери са уверени, че ще овладеят задлъжнялостта, "но въпросът е дали все още ще са способни да дадат стимул на икономиката".

Чуйте видеото с целия коментар на Лий:

 

 

Последни новини
Още от Новини