Има ли разкол в управляващата коалиция в Италия след регионалните избори

"Пет звезди" не трябва да са част от управлението, категорични са от партията на Силвио Берлускони Forza Italia

Председателят на "Пет звезди" Луиджи ди Майо. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Председателят на "Пет звезди" Луиджи ди Майо. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Крайно дясната партия „Северна лига“ спечели изборите в италианския регион Абруцо, които са считани за ключов тест преди вота за Европейския парламент (ЕП) през май. От друга страна, популисткото движение „Пет звезди“, което е коалиционен партньор на партията на италианския премиер Матео Салвини в правителството, отчита спад в електоралната си подкрепа, пише Bloomberg.

Воденият от „Северна лига“ дясно-центристки съюз получава близо 49% от гласовете. Само партията на Салвини е с 28%, докато 19% от избирателите са предпочели да гласуват за „Пет звезди“, става ясно от публикуваните данни на сайта на италианското вътрешно министерство.

Резултатите в планинския регион, който се намира в Централна Италия, са поредният сигнал, че обществената подкрепа към „Пет звезди“ намалява. Гласоподавателите в областта са 1.2 млн. На изборите през март 2018 г. партията получи почти два пъти повече гласове в Абруцо - 39.8%.

Редица анализатори определят изборите в Абруцо като важни, тъй като показват настоящото състояние на двете формации след близо 8 месеца съвместно управление.

Партията на бившия премиер Силвио Берлускони – Forza Italia, която е част от дясно-центристкия блок, призова „Северна лига“ да се откаже от съюза с „Пет звезди“ и сегашното обединение да прерасне на национално управленско ниво.

„Дясно-центристката коалиция е единствената, която е способна да поеме управлението на страната“, коментира председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пред изданието Corriere della Sera. От своя страна Салвини отхвърля предложенията, като е категоричен, че сегашната управленска конструкция ще издържи до края на мандата.

Салвини и Ди Майо имат силни несъгласия относно политиката за миграция, националната сигурност и проекта за изграждането на високоскоростна жп линия, която ще свързва Италия и Франция.

Последни новини
Още от Новини