Как да се поправи американският капитализъм

Коментар на Питър Кой, Bloomberg Businessweek

Чикагската фондова борса. Снимка: Jim Young/Bloomberg Чикагската фондова борса. Снимка: Jim Young/Bloomberg

През последните няколко десетилетия почти няма единодушно мнение за това как трябва да се управлява съвременна капиталистическа икономика. Това е добър повод да се разгледат част от идеите за "поправяне" на американския капитализъм, които ще се обсъждат по време на кампанията на президентските избори през 2020. Коментар на Питър Кой, Bloomberg Businessweek, в предаването "Bloomberg Markets: What'd You Miss?".

Проект на Bloomberg News събира идеи както от дясно, така и от ляво. Според Кой някои от тях не пасват на нито една страна от политическия спектър.

Една от тях се оказва модерната парична теория – идеята, че не е нужно да се притесняваме за бюджетните дефицити на правителствата, освен ако не сме достигнали момента, в който правителството използва твърде много ресурси в разходи и предизвиква инфлация. При отсъствие на инфлация бюджетните дефицити не представляват опасение.

През Втората световна война трябваше разумно да правим своите избори и то някои много трудни избори, коментира той и посочи, че вместо това днес има "безплатен обяд" предвид високите възнаграждения и ниската безработица в САЩ.

Питър Кой спомена и т.нар. "митнически конспиратори" (tariff truthers), вярващи във високите мита. 

Друга идея е Либертарианството – завръщането към златния стандарт, премахването изискването на разрешение за упражняване на професии, както и на прекалено голямата патентна защита, законите за зониране; много области, в които правителството се намесва в способността на частния сектор да расте. Друга идея са технологиите, а също така и идеята, че твърде силните закони за защита на конкуренцията вредят на способността на компаниите да правят иновации.

 Чуйте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини