Слабостта на еврото поддържа долара силен

Пол Гамбъл, съосновател и управляващ партньор на MBMG Group

Пол Гамбъл, съосновател и управляващ партньор на MBMG Group, коментира представянето на долара и на американските акции

Има доста причини защо доларът би трябвало да поевтинява, и обратното, коментира той. 

Еврото съставя близо 60% от индекса на стойността на долара към кошницата на основните валути, а валутната двойка евро/долар съставя над 1/3 от дневния търгуван валутен обем. 

В резултат слабостта на еврото е основната причина, която задържа долара силен спрямо всички други валути, с които се обменя, посочи Гамбъл.

Той определи това само по себе си като мащабна икономическа пречка, заедно със забавянето, което се отразява в много по-малка ликвидност.

Отново се свежда до действията на Фед, освен ако от централната банка не предприемат мерки и не направят нещо на практика, отколкото само на думи. В такъв случай смятам, че силата на долара ще се запази за по-дълго.

По думите му рискът се корени в рекордното дълго спекулативно позициониране към щатския долар, което в случай че се обърне, ще предизвика много бърз рязък спад.

Според Гамбъл разпродажбата по Коледа на американските акции е била леко прекалена, а в момента от MBMG Group смятат, че пазарите изпреварват събитията и следователно текущият ръст се е случил преждевременно. Ние вече започваме да заемаме позиции към съкращаване на риска, посочи той.

Всеки, който би влязъл в момента на пазара ще го догонва и рискът е много по-голям.

Целия коментар чуйте във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини