Търговското споразумение между ЕС и Япония влиза в сила от днес

По този начин се създава най-голямата зона за свободна търговия в света

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, минитър-председателят на Япония Шиндзо Абе, председателят на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер (отляво надясно). Снимка: Martin Bureau/Pool via Bloomberg Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, минитър-председателят на Япония Шиндзо Абе, председателят на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер (отляво надясно). Снимка: Martin Bureau/Pool via Bloomberg

Най-голямата отворена търговска зона в света започва работа на 1 февруари с влизането в сила на споразумението за икономическо партньорство между Япония и Европейския съюз, пише Investor.bg.

По този начин ще бъдат премахнати по-голямата част от плащаните годишно мита на стойност 1 млрд. евро от европейски компании, изнасящи за Страната на изгряващото слънце. След пълното прилагане на споразумението Токио ще премахне митата си върху 97% от стоките, внасяни от единния блок.

Още по темата

Със споразумението също така отпадат и редица търговски бариери, извън митническите, като например по отношение на единния стандарт за автомобилите.

„Европа и Япония изпращат послание към света за бъдещето на отворената и честна търговия. Откриваме пазар, който е дом на 635 млн. души и близо една трета от световния брутен вътрешен продукт“, посочи в изявление председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от пресцентъра на ЕК.

Сред основните аспекти на сделката са премахването на налозите върху износа на много европейски сирена като гауда и чедър (29,8%), както и върху този на вино (средно 15%). Също така страните от ЕС ще имат възможност за увеличат износа си на говеждо за Япония. Що се отнася до свинското, търговията на обработено месо ще е безмитна, а тази на прясно месо – почти безмитна.

Предвижда се и откриването на пазар на услугите, най-вече на тези във финансовия сектор, електронната търговия, телекомуникационните услуги и транспорта.

Споразумението включва и спечифични мерки за улесняване на работата на малкия и среден бизнес, стандарти за наемането на работна ръка, безопасността на труда, опазването на околната среда и защитата на потребителите.

За прогнозата на ЕК относно годишния обем на търговията между ЕС и Япония прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини