Северна Корея обещава да унищожи заводите за обогатяване на уран

Не е обсъждано изтеглянето на американските части от Корейския полуостров

Границата между Южна и Северна Корея. 13 януари 2019. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Границата между Южна и Северна Корея. 13 януари 2019. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бигън каза, че Пхенян е обещал на държавният секретар Майк Помпео през октомври да унищожи всичките си обекти за обогатяване на ядрени материали.

Северна Корея трябва да представи пълен списък на ядрените си активи, преди да бъде постигнато някакво споразумение по въпроса, каза Бигън в реч в института APARC на Станфордския университет в Калифорния, цитиран от ББС.

„Няма да завладяваме Северна Корея. Не искаме да сваляме режима”, каза Бигън, който стана специален пратеник на САЩ през август. На 3 февруари той ще се срещне със севернокорейска делегация в Сеул.

Преди това президентът Тръмп обяви „изключителен напредък” в преговорите между САЩ и Северна Корея. В Овалния офис в Белия дом в четвъртък Тръмп каза, че скоро ще обяви датата и мястото на планираната втора среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Северна Корея отказваше да обяви какъв е ядреният й капацитет и евентуалната проверка на неговото унищожение винаги е била ключов въпрос в преговорите.

Бигън каза, че американката позиция остава без промяна и САЩ няма да вдигне санкциите преди пълната денуклеаризация.

Не е обсъждано присъствието на 28500 американски военни, разположени на Корейския полуостров.

 

 

Държавният департамент  потвърди на 31 януари, че специалният представител за Северна Корея Стивън Бигън ще бъде в Сеул на 3 февруари за среща със севернокорейски и южнокорейски представители по следващите стъпки за пълна денуклеаризация на Севера.

Бигън каза, че „това е обещание да се затвори вратата на 70 години война на Корейския полуостров”, съобщи Държавният департамент на САЩ в Туитър.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини