Uber прекратява услугите си в Барселона

Една от причините за решението на американската компания е въвеждането на нови регулации

Задръстване на главен път в Барселона. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Задръстване на главен път в Барселона. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Американската компания за споделени пътувания Uber ще прекрати услугата си UberX в Барселона, тъй като местната власт въведе нови ограничения срещу бизнеса на стартъпа след протести на таксиметровите шофьори в испанския град, пише Bloomberg.

Американската фирма посочва, че ще продължи да оперира в други градове в Испания, включително и в Мадрид, като се надява „скоро да се завърне в Барселона“. Cabify, друг оператор на услуга за споделени пътувания, обяви, че в петък ще информира потребителите си чрез мобилното си приложение относно „експулсирането им от Каталуния“.

Решението на фирмите за споделени пътувания да се изтеглят от една от най-големите туристически дестинации в Европа показва, че битката между стартъпите за споделени пътувания и традиционните таксиметрови компании продължава. Таксиметровата индустрия вижда новите услуги за споделени пътувания като заплаха за тяхното съществуване.

Администрацията в Каталуния въведе минимално време за предварителна резервация на платформите на Uber и Cabify и ограничи използването на GPS навигации. Стачка на таксиметровите шофьори започна и в столицата Мадрид, като там исканията на протестиращите са сходни.

Испания въведе нови регулации през октомври, чрез които операторите на услуги за споделени пътувания са длъжни да имат допълнително разрешение от местните власти, за да оперират в градските зони. Целта на мерките е да се разреши конфликта между шофьорите на таскита и фирми за споделени пътувания, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството в Испания Хосе Луис Абалос.

Последни новини
Още от Новини