Фед става търпелив в определяне на лихвите в бъдеще

Може да забави или спре да ограничава порфейла от $4,1 трлн

Фасадата на Фед във Вашингтон. 13 август 2018. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Фасадата на Фед във Вашингтон. 13 август 2018. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв сигнализира за край на затягането на монетарната политика. Централната банка на САЩ ще бъде „търпелива” в определяне на лихвите в бъдеще и даде знак, че може да забави или спре да ограничава порфейла от $4,1 трлн, съобщи Bloomberg.

Уолстрийт затвори с ръст, воден от Фед, Apple и Boeing. Американските държавни облигации се понижиха, а доларът поевтиня след съобщението на Фед. Инвеститорите възприеха съобщението като послание, поддържащо растежа, вместо целящо ограничение на някакво прегряване.

Решението бе взето след месеци на критики от страна на президента Доналд Тръмп за твърде много вдигане на лихвите.

FOMC „ще бъде търпелив в определяне на бъдещи промени” на лихвите, реши централната банка след двудневното заседание.

В отделно съобщение Фед обяви, че „е готов да коригира всякакви детайли за нормализация на портфейла в светлината на икономическите и финансови условия”.

Председателят Джеръм Пауъл каза пред пресата, че докато икономиката на САЩ остава в добра форма, забавеният ръст в Китай и Европа, Brexit, търговските преговори и последиците от частичното затваряне на американското правителство са изпратили противоречиви сигнали за перспективата.

„При такива условия здравият разум подсказва търпеливо да се изчака по-голяма яснота, подход, който в миналото е бил полезен”, каза Пауъл.

На въпроса дали все още Фед смята да вдига лихвите, Пауъл каза: „Бих искал да видя необходимост от бъдещи повишения на лихвите и за мен това била инфлацията. Това няма да е единственото, но определено ще бъде решаващото”.

 

 

Последни новини
Още от Новини