Френската икономика бележи ръст въпреки протестите в страната

Разходите на домакинствата движат възхода на втората по големина икономика в еврозоната

Демонстрация на "жълтите жилетки" в Париж. Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg Демонстрация на "жълтите жилетки" в Париж. Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Френската икономика е нараснала повече от очакваното през последното тримесечие на 2018 г., тъй като стабилният износ е помогнал да се компенсира забавянето при потребителските разходи заради антиправителствените протести на „жълтите жилетки“. Това показват данни на националната статистическа агенция INSEE, пише Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Втората по големина икономика в еврозоната е нараснала с 0,3% през последните три месеца на миналата година спрямо предишното тримесечие – същия темп, както и за периода август-октомври.

Предварителното четене, което е по-голямо от прогнозите за ръст от едва 0,1%, означава, че за годината увеличението е от 1,5%, а това е под прогнозите на правителството за 1,7%.

През четвъртото тримесечие разходите на домакинствата – традиционният двигател на френския растеж, са останали без промяна след растеж от 0,4% през предходните три месеца. Това се случва на фона на най-бурните улични протести в страната от студентското недоволство от 1968 г.

В същото време бизнес инвестициите също отчитат значително забавяне до ръст от едва 0,3% през тримесечието от 1,7% през предходния период.

Въпреки това тласъкът при износа, който е нараснал с 2,4% в края на годината на тримесечна база, е помогнал за ускоряването на растежа. Това е и под темпа на нарастване на вноса от 1,6%. В резултат чуждестранната търговия е прибавила 0,2 процентни пункта към цялостния растеж.

Данните за френската икономика могат да се приемат като предвестник за състоянието на еврозоната като цяло, чиито данни за тримесечието ще бъдат представени в четвъртък, посочва Bloomberg.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини