Венецуела няма да се съобрази с европейския ултиматум за избори

Венецуелският министър на външните работи заяви, че никой няма право да им поставя срокове

Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Венецуела категорично отхвърли ултиматума на няколко европейски страни, които ѝ дадоха 8 дни, за да свика избори, предаде БНР.

Ако Каракас не съобрази с това, Франция, Германия, Великобритания, Испания и Холандия, а също и дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини предупредиха, че ще признаят председателя на парламента Хуан Гуайдо за временен президент на латиноамериканската държава.

Венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса заяви в ООН, че никой няма право да поставя срокове, нито да ни казва дали трябва да има избори или не.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова всички страни да подкрепят венецуелския народ в опита му да се освободи от това, което той нарече „незаконна мафиотска държава“ на Николас Мадуро.

Русия от своя страна отново обвини САЩ, че се опитват да извършат преврат в латиноамериканската държава.

Междувременно военният аташе на посолството на Венецуела във Вашингтон полковник Хосе Луис Силва се отрече от правителството на президента Николас Мадуро. Той заяви в офиса си, че подкрепя лидера на опозицията Хуан Гуайдо и че във Венецуела трябва да бъдат организирани свободни и честни избори.

„Службата на военния аташе не признава президента Николас Мадуро, когото смята за узурпатор и признава Хуан Гуайдо за легитимен временно изпълняващ длъжността президент“, заяви Силва, цитиран от Франс прес. „Тази позиция е в съответствие с конституцията и законите на Венецуела. Призовавах моите братя военни също да подкрепят Гуайдо“.

Гуайдо се обяви на 23 януари за временно изпълняващ длъжността президент, а действащият държавен глава Николас Мадуро нарече това опит за преврат и обяви скъсване на дипломатическите отношения със САЩ, които подкрепиха Гуайдо.

Правителството на Венецуела преустанови заповедта, съгласно която персоналът на американското посолство разполага със 72 часа да напусне страната, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството на външните работи в Каракас каза, че се водят преговори за отварянето на служба за защита на интересите на САЩ във Венецуела и че ще бъде разрешено на служителите на посолството да останат в страната, докато текат преговорите. В съобщението се казва, че ако до 30 дни не бъде постигнато споразумение за създаването на такава служба, тогава служителите на посолството ще трябва да напуснат Венецуела.

Последни новини
Още от Начало