Давос: САЩ трябва да се ангажират с фискалния си дефицит, смятат от МВФ

Джан Мария Милеси-Ферети, заместник-директор изследвания в МВФ

Джан Мария Милеси-Ферети, зам.-директор проучвания в МВФ, 18 април 2017. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джан Мария Милеси-Ферети, зам.-директор проучвания в МВФ, 18 април 2017. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Джан Мария Милеси-Ферети, заместник-директор изследвания в МВФ, коментира перспективите пред световната икономика и необходимостта САЩ да се ангажират с фискалния си дефицит. Той говори на Световния икономически форум в Давос през журналисти на Bloomberg LP. 

Наблюдаваме забавяне на развитите икономики, което очаквахме през последните няколко месеца, посочи Ферети и цитира макроикономическите данни за Еврозоната, по-слабия темп на ръста на БВП през 3-тото тримесечие в Италия, в Германия, както и сигналите за забавяне през 4-тото тримесечие.

Директорът коментира, че вероятността МВФ да коригира допълнително надолу прогнозата си за световния ръст е по-голяма, отколкото в посока нагоре.

Според Ферети американската икономика няма да може да продължи да расте много дълго над потенциалния си темп на ръст, най-вече заради вече рекордно ниската си безработицата.

Без съмнение в САЩ се случва това, което наричаме „проциклична фискална политика“. Икономиката практически е на етап пълна заетост, но в условия на мащабен фискален дефицит. А това е нещо, което трябва да бъде адресирано.

По отношение на това доколко по-защитен е светът от финансови кризи в сравнение с 2006 и 2007 директорът е оптимистично настроен, но предупреждава за заплахите пред световната интеграция, като например търговското напрежение и въпросите за мултилатерализма. 

Чуйте целия коментар на Джан Мария Милеси-Ферети във видеото:


 


 

Последни новини
Още от Новини