Nomura: Пазарите не са толкова ликвидни, колкото смятат хората

Билал Хафез, ръководител проучвания фиксирана доходност за региона на Европа, Близкия Изток и Африка в Nomura

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Билал Хафез, ръководител проучвания фиксирана доходност за региона на Европа, Близкия Изток и Африка в Nomura, коментира паричната политика на Фед през 2019, възможността за криза на ликвидността и прогнозата си за щатския долар.

Според анализатора скорошният силен ръст на S&P 500 в резултат на отстъпчивия тон от страна на Фед миналата седмица е обрат на крайния песимизъм, ударил пазарите преди няколко седмици.

Пазарът отиде твърде далеч в усилията си да включи в оценката лихвено съкращение за тази година предвид данните от САЩ.

Според Хафез сегашната оценка за малък шанс от лихвено увеличение е по-оправдана.

По думите му най-големият извод от последната година е може би, че пазарите не са толкова ликвидни, колкото са смятали хората. "Видяхме това още в самото начало на годината с бързия срив на валутната двойка долар/йена, предизвикан от пазарно движение в Турция. По каква причина Турция ще се отразява на валутната двойка долар/йена? Това ни говори, че пазарите не са толкова ликвидни, колкото си мислят хората", посочи той.

Голяма част от пазарните движения може да отразяват промяна на оценката на тази ликвидност, отколкото да сигнализират рецесия в САЩ. Хафез съветва да се прави разграничение между цикъл на ликвидността и кредитен цикъл.

Според него картината пред щатския долар е като цяло отрицателна и посочи като проблем е големият дефицит на САЩ от една страна и големият излишък на Европа, както и на Япония, от друга.

Ако нещата се объркат европейците и японците ще влеят пари у дома, което в крайна сметка ще предизвика поскъпване на валутите им.

Целия анализ чуйте във видеото:


 


 

Последни новини
Още от Новини