Брекзит може да даде тласък на пазара на недвижими имоти във Великобритания

Коментар на Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove

Привърженик на напускането на Великобритания на ЕС развява националния флаг на страната, също познат като Union Jack, пред сградата на Парламента в Лондон, 14 януари 2019. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Привърженик на напускането на Великобритания на ЕС развява националния флаг на страната, също познат като Union Jack, пред сградата на Парламента в Лондон, 14 януари 2019. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove, коментира цените на жилища във Великобритания, пазара на недвижими имоти в Лондон и навлизащите международни купувачи.

Последните данни показват спад на средните цени на жилищата в Лондон до под 600 хил. паунда за първи път от върха от почти 650 хил. преди три години.

"Брекзит може да даде силен тласък на пазара, но купувачите винаги ще търсят стойност", смята Шипсайд.

По думите му умните купувачи виждат пазар с толкова ниски от исторически план лихви като възможност за добра сделка. Той посочи, че в някои сектори "ако можете да вземете 5-годишен ипотечен кредит с фиксирана лихва от по-малко от 2% тогава да купите ще е по-евтино, отколкото да наемете на лондонския пазар".

През последните 5 години в някои части от Лондон имаше поскъпване с около средно 80% допреди миналата година. Следователно достъпността на цените е в разширен диапазон, а заплатите не са нараснали дори близо до този размер. Тоест изживели сме пика на пазара, а сега търсим дъното и хората се оглеждат за възможност. Регионите в северната част на страната все още показват достъпност на цените, но там никога не са наблюдавани ръстове като в Лондон и Югоизточния метрополен регион на страната.

Цените на жилищата в Кенсингтън и Челси, сърцето на Западен Лондон, са надолу с 20%. Уестминстър показва спад от 25%.

Шипсайд коментира, че големите международни купувачи стоят и наблюдават отстрани. Ако оттук нататък предстои поскъпване на паунда може би сега е правилният момент за купуване и спазаряване на добра сделка в Лондон, допълни той.

Целия коментар чуйте във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини