Русия може да вземе участие на преговорите между Сърбия и Косово

Според президента Путин ЕС не е достатъчно силен, за да спомогне за разрешаването на конфликта

Президентът на Сърбия Александър Вучич и руският му колега Владимир Путин преди началото на пресконференция в Белград. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Президентът на Сърбия Александър Вучич и руският му колега Владимир Путин преди началото на пресконференция в Белград. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Президентът на Русия Владимир Путин уведоми сръбския лидер Александър Вучич, че неговата администрация може да вземе участие на преговорите между Белград и Прищина за разрешаване на дългогодишния конфликт, ако и САЩ решат да се присъединят, пише Bloomberg, позовавайки се на сръбския вестник Blic.

Путин е казал на Вучич, че се съмнява, че Европейският съюз (ЕС) е способен да задвижи преговорите, така че да се стигне до сделка, информира базираната в Белград медия. Брюксел следи отблизо преговорите между Сърбия и Косово, като двете страни трябва да разрешат конфликта, за да може да се присъединят към европейската икономическа общност.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., като тогава Прищина получи подкрепата на САЩ и беше призната като независима държава от над 100 страни. Сърбия, която има подкрепата на Русия и Китай, отказва да признае Косово за суверенна държава и блокира членството ѝ в редица международни организации.

Последни новини
Още от Новини