Роботите няма да са конкуренти на хората

Автоматизацията ще доведе до откриване на нови работни места, сочи проучване на фирмата за подбор на персонал ManpowerGroup

Снимка: Nadirah Zakariya/Bloomberg Снимка: Nadirah Zakariya/Bloomberg

Страховете, че роботите ще вземат вашите работни места, са неоснователни, тъй като все повече работодатели планират да увеличат персонала си в резултат на автоматизирането на труда. Такива са заключенията на актуалното проучване на компанията за подбор на персонал ManpowerGroup.

Според данните, събрани от 19 000 работодатели в 44 държави, 69% от компаниите планират да запазят броя на своята работна сила, а 18% искат да наемат повече хора в резултат на автоматизацията. Това е и най-високият процент от три години насам, съобщава Investor.bg, като цитира Ройтерс.

В доклада се посочва още, че 24% от компаниите, които ще инвестират в автоматизиране на труда и дигитални технологии през следващите две години планират да увеличат персонала си при 18% от тези, които няма да въвеждат иновациите в модела си на работа.

Едва 9% от работодателите в годишното проучване посочват, че автоматизацията директно ще доведе до съкращаване на персонал, а 4% не знаят до какъв ефект ще доведе.

Що се отнася до България, страната ни е една от шестте държави, които очакват намаление на работната сила заедно с Унгария, Чехия, Норвегия, Словакия и Румъния.

На обратния полюс са работодателите в Коста Рика, Сингапур, Гватемала и Южна Африка, които се очаква да наемат най-много персонал.

„Все повече и повече роботи се присъединяват към работната сила, но също така и хора“, посочва Джонас Прайсинг, председател и главен изпълнителен директор на ManpowerGroup.

Над 3 млн. индустриални роботи ще се използват във фабриките по света до 2020 г. по данни на Международната федерация по роботика.

Според Manpower 84% от фирмите планират да подпомогнат служителите си с обучения на нови умения до 2020 г. в сравнение със само 21% през 2011 г. На този фон недостигът на квалифицирани кадри в световен мащаб се намира на своя 12-годишен връх, като много компании имат трудности в попълването на незаети работни места, става ясно още от проучването.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини