Стокообменът между Швеция и България расте

В София се откри Шведско-българска търговска камара

Посланикът на Швеция в България - Луиз Бергхолм, в дясно и председателят на SweCham Bulgaria, Стефан Бенгтссон, в ляво по време на откриването на Шведско-българската търговска камара. София. 17 януари 2019. Снимка: С.Грозева/InvestorMediasGroup Посланикът на Швеция в България - Луиз Бергхолм, в дясно и председателят на SweCham Bulgaria, Стефан Бенгтссон, в ляво по време на откриването на Шведско-българската търговска камара. София. 17 януари 2019. Снимка: С.Грозева/InvestorMediasGroup

Повечето шведски компании в България очакват секторите, в които работят, да растат, показва проучването на Business Sweden по поръчка на SAAB и Trelleborg и Посолството на Швеция между 22 ноември и 21 декември 2018.

Над 87% от компаниите планират да разширят дейността си в България в следващите 3г и 90% очакват увеличение на приходите, посочва докладът.

Той бе представен на откриването на Шведско-българската търговска камара в София на 17 януари 2019.

Една трета от шведския бизнес в България е в областта на производството /29%/, следван от услугите /13%/. Над половината компании от Швеция са В2В /58%, а една трета /29%/ В2С.

След компаниите, участвали в проучването са H&M, Trelleborg, ABB, Volvo, SAAB, SKF, AstraZeneca, Husqvarna и др. – общо 32, които – всички – очакват да разширят или поддържат бизнеса си в България.

През 2018 48% от тях са увеличили броя на служителите си.

Сред основните причини да продължават да избират и работят в България е членството ѝ в ЕС и ниските данъци.

Най-голямото предизвикателство за бизнеса от Швеция са кадрите. Недостиг на работна ръка изпитват 47% от компаниите. Другите предизвикателства са конкуренцията /47%/ и бюрокрацията /40%/. През 2017 затрудненията за тях в България са били правосъдната система /73%/, бюрокрацията /69%/ и образованието /66%/.

Сега почти всички компании работят само на българския пазар /90%/, а през 2017 за една трета от тях България е била хъб за региона /29%/.

В България има близо 40 клонове на шведски компании, каза посланик Луиз Бергхолм.

„Тези компании представляват различни индустрии - от традиционните като машиностроене, но много работят в сферата на услугите и виждаме нарастващ брой шведски инвеститори в дигиталната икономика“.

Търговските взаимоотношения между България и Швеция се засилват. „Българският износ за Швеция се удвои в последните няколко години.. И вярвам, че стокооборотът между двете страни скоро ще стигне 400 млн. евро годишно“, каза посланик Бергхолм.

 

Луиз Бергхолм, посланик на Швеция в България по време на откриването на Шведско-българската търговска камара в София на 17 януари 2019:

„Тези компании представляват много широк кръг от индустрии. И традиционни като машиностроене, но и много компании работят в сферата на услугите. Виждаме и нарастващ брой шведски инвеститори в дигиталната икономика.
Тези компании наистина използват това, което България предлага. Бих искала да се присъединя към това, което заместник-министърът каза за увеличаващия се стокообмен между двете ни страни.
Износът на България за Швеция се удвои в последните няколко години. Вярвам, че нашият стокообмен скоро ще стигна 400 млн. евро на година“.

Посланик Бергхолм е заедно с председателя на SweCham Bulgaria - Стефан Бенгтссон.

Последни новини
Още от Новини