Ципрас получи вот на доверие

Вотът дава възможност за ратификация на договора от Преспа

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас. Париж, 10- ноември 2018. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Премиерът на Гърция Алексис Ципрас. Париж, 10- ноември 2018. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Парламентът в Гърция гласува поискания от Ципрас вот на доверие на правителството със 151 гласа срещу 148 против, съобщи Катимерини.

Сега вниманието се насочва към сделката за името на Македония.

Алексис Ципрас поиска вота на доверие заради разцепление в коалиционното мнозинство заради договора от Преспа, което доведе до оставката на военния министър Панос Каменос.

Парламентът в Скопие прие да промени името на страната на Република Северна Македония, след като от 28г. е в спор с Гърция заради него. Гърците смятат, че името Македония е запазено само за тяхната провинция със столица Солун.

Атина обвиняваше досега Скопие в присвояване на историческото минало на Гърция.

На 17 юни 2018 в Преспа премиерът на Гърция Алексис Ципрас и макенодският премиер Зоран Заев се споразумяха за името.

Скопие ратифицира договора в петък.

Вотът позволява на 44-годишният Ципрас да остане на власт до септември, когато му изтича мандатът. Голямото предизвикателство за премиера на Гърция ще бъде да убеди парламентът в Атина също да ратифицира договора.

„Това е Пирова победа за правителството”, каза Аристидес Хацис, професор по право и икономика в Университета в Атина, цитиран от Bloomberg. „Хубавото е, че преди есента управляващото мнозинство ще приеме договора от Преспа. Той е критикуван с право, защото има много недостатъци, но е добър и справедлив компромис, от който Гърция ще се възползва в дългосрочен план”.

Последни новини
Още от Новини