АЦБ обсъжда Брекзит без сделка с финансовото министерство

Гуверьорът Марк Карни каза, че АЦБ води разговори с британското министерство на финансите относно нужните правомощия при липса на сделка по Брекзит

Марк Карни, гуверньор на Английската централна банка, 28 ноември 2018. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на Английската централна банка, 28 ноември 2018. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Гуверьорът Марк Карни каза, че Английската централна банка води разговори с британското министерство на финансите относно нужните ѝ правомощия за изглаждане на възможните пречки във финансовия сектор, в случай че страната напусне ЕС без сделка. Той също така обсъди реакцията на валутните пазари към отхвърлянето на сделката на Тереза Мей за Брекзит от парламента на Великобритания вчера. Карни говори пред Финансовата комисия на британския парламент в Лондон.

Според Карни негласното възприемане на събитията от пазара сочи процесът на решение по Брекзит ще бъде удължен и че изгледите за липса на споразумение може би са намалени.

Страната гледа към Парламента за посока и бихме очаквали продължителна волатилност. Бих казал, че в много краткосрочен план имаше съответни продължителни малки ръстове при британските облигации, свиване на британските банкови спредове. Аз обаче не бих придавал твърде много тежест на подобни краткосрочни реакции.

Управителят на АЦБ коментира, че по-голямата част от законовите инструменти на банката, имащи значително отношение към финансовата стабилност, вече са приложени.

Има малък брой неизпълнени, които са особено важни от наша гледна точка по отношение на измененията на извънборсовите деривативи, централните контрагенти и регистрите на трансакции, както също и измененията, свързани с финансовата платежоспособност.

Карни посочи, че АЦБ трябва да приложи в действие правомощията си в случай на липса на сделка преди 29 март.

По думите му това е от значение за фирмите, които подават молба за временно припознаване. "Това е ясен сигнал за фирмите от ЕС които искат да имат продължителни операции тук във Великобритания. Фирмите, които са пред закриване, обаче, трябва да са запознати", каза той.

Намерението на британското правителство според Карни е ясно и то е улесняването на търговския процес. 

Какво още каза Марк Карни пред Финансовата комисия на британския парламент четете:

Карни: Пазарите смятат, че е малко вероятно да има Brexit без сделка

 

 

Последни новини
Още от Новини