Търговският излишък на Китай със САЩ е най-големият от над 10 години

Вносът от САЩ в Китай е нараснал с 0,7% през 2018 г.

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Въпреки че американският президент Доналд Тръмп започна търговска война срещу Пекин през миналата година, Китай обяви, че търговският излишък за 2018 г. със САЩ е най-големият от повече от десетилетие, съобщава Investor.bg, позовавайки се на международните агенции.

Според данните на китайското правителство излишъкът на Китай със САЩ се е увеличил със 17% на годишна база и е достигнал 323,32 млрд. долара през 2018 г. Това е най-високата стойност от 2006 г., от когато датира началото на статистическото отчитане.

Износът за САЩ е нараснал с 11,3% на годишна база през миналата година, докато вносът от САЩ в Китай е нараснал с 0,7% през същия период.

Общият търговски излишък на Китай за 2018 г. е 351,76 млрд. долара. Исносът през миналата година се е повишил с 9,9% спрямо 2017 г., докато вносът е скочил с 15,8% за същия период.

Макар че излишъкът със САЩ се е повишил, то общият обем на излишъка на Китай е бил най-ниският от 2013 г., въпреки че ръстът на износа е бил най-високият от 2011 г.

От Китайската митническа администрация поясняват в понеделник, че най-голямо притеснение за търговията през тази година е външната несигурност и протекционизмът, като прогнозите са, че растежът на търговията през 2019 г. може да се забави.

Икономическите данни от Китай се наблюдават отблизо за резултатите от търговската война между Вашингтон и Пекин.

И докато официалните данни показват, че китайската икономика се е представила добре през по-голямата част от миналата година, то скорошни данни показват забавяне, тъй като производствените показатели и екпортните поръчки намаляват заради продължаващия търговски конфликт със САЩ.

Вносът и износът през декември се свиват

Общият износ на Китай през декември неочаквано се е понижил с 4,4% спрямо предходната година – най-големият спад на месечна база от две години насам, става ясно още от митническите данни в понеделник.

Вносът също неочаквано се е свил през декември със 7,6%, отбелязвайки най-голямото си понижение от юли 2016 г. Така търговският излишък на страната достига 57,06 млрд. долара през последния месец на миналата година при отчетени 44,71 млрд. долара през ноември. За сравнение, очакванията на анализаторите бяха за излишък от 51,53 млрд. долара.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха доставките от най-големия износител в света да са нараснали с 3%, забавяйки с от 5,4% през ноември. Очаквашесе  ръстът на вноса да нарасне леко до 5% след охлаждане до 3% през предходния месец.

„Износът се сви заради забавянето на световния растеж и засилването на съпротивлението срещу американските мита, докато вносът намаля поради охлаждането на вътрешното търсене“, коментира Джулиан Еванс-Притчард, старши икономист в Capital Economics.

През декември търговският излишък на Китай с САЩ спадна до 29,87 млрд. долара от 35,54 млрд. долара през ноември.

Отвъд търговската битка със САЩ китайската икономика има и своите вътрешни проблеми. Дори преди Тръмп да ескалира търговското напрежение, Пекин се опитваше да се справи със забавянето на икономиката си след десетилетия на ръст.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини