Китай обмисля да въведе стимули, за да увеличи продажбите на коли

Продажбите на автомобили във втората по големина икономика отбелязаха първи спад от 28 години

Bentley GT на автоизложение в Гуанджоу, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Bentley GT на автоизложение в Гуанджоу, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Продажбите на автомобили в Китай отбелязаха първия си спад от 28 години, което провокира правителството в Пекин да обмисля въвеждането на стимули, за да се възстанови търсенето на най-големия автомобилен пазар в света, пише Bloomberg.

Доставките на пътнически автомобили на дилъри са спаднали с 4.1% до 23.7 млн. през 2018 г., обяви Асоциацията на автомобилните производители в Китай. Организацията прогнозира слаб ръст през тази година. Също така ритейл продажбите в азиатската страна са се понижили с 6%, показват данни на Китайската асоциация на пътническите автомобили. Поради това акциите на местните автомобилни производители поевтиняха на борсата в Хонконг.

Спадът на китайския пазар, който е ключов за растежа на глобалните автомобилни компании, добавя напрежение сред играчите в бранша, когато се инвестират милиарди долара в прехода към производство на електрически и автономни автомобили.

Автомобилните компании Ford и Jaguar Land Rover обявиха, че съкращават работни места заради слабото търсене на превозни средства и новите по-строги правила за отделянето на вредни емисии във въздуха.

Търговската война оказва влияние

Нарастващите цени, политическите трусове като опасностите около Brexit, появата на фирми за споделени пътувания се отразяват негативно на потребителското търсене на автомобили във Великобритания и САЩ. Във втория по големина пазар в света купувачите предпочитат модерни SUV модели вместо традиционните седани.

Доставките на превозни средства в Германия бележат спад през декември от 7.6%, което създава допълнителни проблеми за германския пазар.

Втората по големина икономика ще забави растежа си през 2019 г. до 6.2%, прогнозират икономисти. Ръстът през изминалата година в Китай беше 6.6%. Неразрешеният търговски конфликт се отразява на потребителското доверие в страната.

Обшият брой на продадените автомобили се е понижил с 2.8% до 28.1 млн., сочат данни на Асоциацията на автомобилните производители в Китай. Годишните продажби на електрически и автономни коли бележат ръст от 62% и достигат 1.26 млн.

Вицепрезидентът на Държавната комисия за реформи и развитие в Китай Нинг Джиже заяви преди седмица пред китайската телевизия CCTV, че властите в Пекин ще предприемат мерки, които да доведат до повишаване на продажбите на коли. Той обясни, че правителството планира да стимулира продажбите на коли в провинциалните зони.

През последните 10 години китайските потребители проявяват по-голям интерес към SUV модели, а не към седани. 

Последни новини
Още от Новини