Скандалът с Гон намалява интереса на чуждите предприемачи към Япония

Бившият изпълнителен директор на Nissan все още е в затвора

Съдебното изслушване на Карлос Гон в Токио. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Съдебното изслушване на Карлос Гон в Токио. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Карлос Гон е един от редките примери за успех на чуждестранен ръководител в Япония. Внезапното падане на тази звезда разтърси ръководителите на компании, които се разтревожиха да не се озоват в капана на японските правила, които не владеят, пише Investor.bg, като цитира Франс прес.

В бизнес средите случаят Гон е основна тема на разговори след ареста му на 19 ноември 2018 година в Токио при кацането на частния му самолет.

Виновен или не, първото, което шокира бизнес обществеността, беше отношението на съда към бившия шеф на Nissan и все още главен изпълнителен директор на Renault. Той все още в затвора, където прекара над 50 дни в ареста, докато други ръководители дори не бяха разпитани, както се случи при аферата със счетоводните злоупотреби на Toshiba.

Случвало се е японските директори да бъдат арестувани и държани дълго време в затвора, но без да се вдига толкова шум.

Според известния адвокат Нобуо Гохара това, което поражда въпроси, е властта на прокурорите, но и поведението на Nissan, която е провела вътрешно разследване, преди да предаде обвиненията направо на правосъдието, вместо да говори с Гон.

"Ако вие сте ръководител с високи доходи, предполагам, че като видите това, ще се страхувате да дойдете да работите в Япония", добавя той.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини