Полша задържа служител на Huawei по подозрения в шпионаж

Опасенията на Запада, че Пекин използва технологичната компания като оръжие за шпионаж, се засилват

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Полша арестува служител на технологичната компания Huawei и бивш полски агент по сигурността, като са им повдигнат обвинения в шпионаж в полза на Китай, съобщава Bloomberg, позовавайки се на телевизионния канал TVPInfo.

Служителят на Huawei е китайски гражданин, като е отговарял за продажбите за клиентите от публичния сектор в Полша. Другият задържан, който е работил в мобилния оператор Orange Polska, е бивш високопоставен служител в полската агенция по вътрешна сигурност. Те ще останат в ареста през следващите 3 месеца.

Китайската технологична компания усеща засилено напрежение в страните от Европейския съюз (ЕС) заради нарастващите опасения, че Пекин може да използва Huawei като оръжие за шпионаж. Ръководството на конгломерата отрича тези твърдения.

САЩ притискат европейските правителства да блокират Huawei от телеком мрежите заради търговския конфликт между двете най-големи икономики в света.

„Необходимо е да установим активностите срещу страната, случаят тепърва започва“, коментира говорителят на полската разузнавателна служба Станислав Зарин. Ако задържаните бъдат признати за виновни, ще бъдат осъдени на 10 години затвор.

Представител на Huawei заяви, че компанията разглежда случая, но отказа коментар по темата.

Министерството на външните работи в Китай изрази загриженост за случая и излезе с официална позиция. „Настояваме властите във Варшава да се отнесат внимателно към случая и да не се нарушават правата на задържаните граждани“, става ясно от съобщението на министерството.

Orange Polska работи съвместно с Huawei през 2018 г. за въвеждането на най-новата генерация високоскоростен безжичен интернет 5G в страната. Френската група Orange SA, която е собственик на полския мобилен оператор, вече няма да работи с китайската фирма във Франция, заяви изпълнителният директор Стефан Ричард.

Huawei често твърди, че не е заплаха за сигурността. Финансовият директор на компанията Менг Уанджоу беше арестувана заради потенциални нарушения на американските санкции срещу Иран. Менг беше освободена под гаранция преди 4 седмици и в момента е под домашен арест във Ванкувър. 

Последни новини
Още от Новини