Британската икономика се забавя осезаемо през ноември

Икономическият растеж на страната достига най-ниското си ниво през последните 6 месеца

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Икономиката на Обединеното кралство е нараснала с 0,3% средно през трите месеца до края на ноември, забавяйки се от темпа от 0,4% през трите месеца до края на октомври в съответствие с пазарните очаквания, съобщава Investor.bg, като цитира tradingeconomics.com.

В същото време показателят, измерващ БВП във Великобритания, само за месец ноември отчита ръст от 0,2%, което е над консенсусната прогноза на пазара за повишение с едва 0,1%. Това е най-слабият темп на растеж за последните шест месеца.

Секторът на услугите е допринесъл за икономиката с ръст от 0,3%, както и през октомври. Индустриалният сектор обаче се е свил с 0,8%, след като нарасна с 0,3% през предходния месец. Междувременно строителният сектор се е разраснал с 2,1% спрямо повишение от 1,6% през предходния период, най-вече заради жилищното и инфраструктурното строителство.

От други данни обаче става ясно, че индустриалното производство на Острова неочаквано е отчело спад за втори месец подред - от 0,4%, при понижение от 0,5% през октомври. За сравнение, очакванията бяха за повишение с 0,2%. Производството в страната продължава да намалява при преработващата промишленост, химическите продукти, рафинираните петролни продукти и други.

Търговският дефицит на Обединеното кралство се е свил със 130 млн. паунда до 2,9 млрд. паунда през ноември. Износът е нараснал с 0,4% до рекордните 53,95 млрд. паунда, докато вносът се е повишил с 0,1% до 56,89 млрд.  паунда.

В началото на следващата седмица, на 15 януари, се очаква да бъде гласувано споразумението за Brexit с Европейския съюз от британския парламент, което предизвиква сериозни опасения в страната.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини