Мадуро встъпва във втория си президентски мандат в една по-изолирана Венецуела

Международната общност не признава вота от 2018 г.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Президентът на Венецуела Николас Мадуро встъпва във втория си мандат в четвъртък, пренебрегвайки международната критика, че преизбирането му през миналата година е незаконно. А това допълнително изолира южноамериканската държава, където икономическа криза подхранва хуманитарна криза, пише Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Лидерите на управляващата Социалистическа партия отхвърлиха критиките срещу встъпването в длъжност на Мадуро, което му позволява да остане начело на една от страните производителки на петрол от ОПЕК до 2025 г. От партията призоваха за митинги в подкрепа на президента, като използваха и социалната мрежа Twitter, за да го популяризират. 

Но Мадуро е изправен и пред няколко сериозни предизвикателства в собствената си страна.

Днешна Венецуела силно се различава от Венецуела от времето на предишния ѝ президент Уго Чавес, който използваше огромните приходи от петрола, буквално за да наводни страната с различни потребителски стоки, като същевеременно субсидира храните и лекарствата.

Инфлацията в момента бързо наближава 2 млн. процента, оставяйки минималната месечна заплата да се равнява на цената на кора с яйца. Около три милиона души са емигрирали от 2015 г. насам, много от които пеша, за да избегнат нарастващото недохранване и различни болести, сочат данни на ООН.

Банкноти, които преди са стигали за закупуването на хранителни продукци за цял месец, сега са натрупани в кофи за боклук или дори вплетени в многоцветни женски чанти, продавани от уличните търговци.

Мадуро спечели преизбирането си през миналата година въпреки икономическия хаос, до голяма степен защото опозицията бойкотира гласуването, в рамките на което активисти на Социалистическата партия открито плащаха на избиратели, за да гласуват.

Много страни по света осъдиха проведените избори, включително САЩ и съседните на Венецуела страни в Латинска Америка. Така Мадуро беше подкрепен от шепа съюзници с леви правителства.

И докато няколко държави планират да затворят посолства или да прекъснат връзки с правителството на Мадуро, според дипломатически източници огромно част от страните няма да изпратят дипломати за тържественото встъпване в длъжност, както се прави обичайно.

Правителството приветства пристигането на чуждестранни официални лица, които пътуваха за церемонията, включително президента на Южна Осетия – оспорвана територия в района Кавказ, която рядко бива определяна като нация.

Тази ситуация накара опозиционните критици да говорят за сигнал за изолация, призовавайки за протести. Властите пък реагираха като напълниха улиците с полицаи и войници с пушки.

През 2017 г. имаше четиримесечна вълна от протести, които доведоха до смъртта на над 100 души, но така и не успяха да свалят президента от власт.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини