Колебанията на Германия за "Северен поток" 2 се увеличават

Проектът среща все по-голям скептицизъм сред германските депутати

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Подкрепата в коалицията на германския канцлер Ангела Меркел към „Северен поток“ 2 все повече спада, докато разочарованието от рискованото поведение на Кремъл расте, а натискът от американския президент Доналд Тръмп започва да се отразява, пише Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Проектът за нови руски газопровод на стойност 11 млрд. долара ще удвои доставките на природен газ през Балтийско море до Германия. Той обаче среща все по-голям скептицизъм сред германските официални лица, които преди го защитаваха от критиките от Тръмп и от някои съюзници в Европейския съюз, твърдят високопоставени законодатели. Промяната може да предизвика натиск върху правителството на Меркел да се откаже от противоречивия газопровод и да забави изпълнението му.

Социалдемократът Нил Шмид, чиято партия е надежден защитник на проекта, казва, че твърде много депутати в Берлин бавно са осмислили геополитическото значение на „Северен поток“. Той ще намали обема газ, пренасян през Украйна, докато Русия се опитва да затрудни икономиката ѝ, лишавайки я от доходоносните транзитни такси“.

„Дебатът в Германия стана по-критичен“, казва Шмид, отговорен за външната политика в по-малкия коалиционен партньор, в интервю. Той добавя, че проектът не трябва да продължава, докато Русия и Украйна не постигна споразумение за транзита на газ. „Би било по-добре това политическо измерение да се вземе предвид“.

„Пленникът“ на Русия

1200-километровият газопровод, който се строи от руската Газпром, е атакуван от някои от съюзниците на Германия, според които той засилва зависимостта на Европа от руската енергия и заобикаля ключови партньори като Украйна. Тръмп разкритикува силно проекта, твърдейки, че прави Германия „пленник“ на Русия.

Мненията се променят, особено на фона на все по-напрегнатите отношения с руския президент Владимир Путин, особено след задържането на украински кораби в Азовско море през ноември. Меркел, която е накоти с Путин от анексирането на Крим от Украйна през 2014 г., иска освобождаването на над 20-е украински моряци.

Инцидентът в Азовско море влоши възможността дипломацията на Меркел да успее да успокои конфликта в Източна Украйна, смята Юрген Хард, законодател в Християндемократическия съюз на Меркел, който е говорител по международните въпроси.

Неизпълнени надежди

„Събитията в Керченския проток поне на мен ми показаха, че това са неизпълнени надежди“, казва Хард в интервю. „Русия, по мое мнение, не се отдалечава и на милиметър от целите си“.

Според Хард управляващите партии в Германия трябва да намерят консенсус с Европейската комисия по енергийната диверсификация и зависимостта от руски газ. Той поставя под въпрос и икономическата жизнеспособност на „Северен поток“, атакувайки предишната защита на правителството към проекта.

Меркел промени позицията си по „Северен поток“ миналия април, признавайки политическите измерения на тръбопровода и отдалечавайки се от предишното си твърдение, че това е просто бизнес начинание на частни инвеститори. Проектът не трябва да отслабва Украйна, прекъсвайки системата за пренос на газ, каза тя тогава.

Американският посланик в Германия Ричард Гренъл приветства по-скептичната позиция на Берлин, заявявайки, че газопроводът подкопава целите на ЕС в сферата на енергетиката и сигурността.

Повече за руското влияние и нарастващото напрежение може да прочетете в продължението на материала в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини