Опозицията в Тайван също е против обединение с Китай

Призивът на китайския президент Си Дзинпин сплоти тайванските партии за първи път от няколко години

Тайванското знаме на фона на емблемата на опозиционната партия Kuomintang. Снимка: Maurice Tsai/Bloomberg Тайванското знаме на фона на емблемата на опозиционната партия Kuomintang. Снимка: Maurice Tsai/Bloomberg

Предложението на китайския президент Си Дзинпин за присъединяването на Тайван към Китай сплоти политическите партии на азиатския остров, което е рядко срещано.

Опозиционната тайванска формация Kuomintang, която често призовава за поддържане на добри отношения с Китай, обяви в официално изявление в четвъртък, че предложението на Пекин за „една държава, две системи“ е неприемливо и несъвместимо с демократичното управление в Тайван. От Kuomintang отбелязват, че народът на Тайван е твърдо против подобно обединение по примера на Хонконг, пише Bloomberg.

Вчера президентът на Тайван Цай Инг-вен и Демократическата прогресивна партия отправиха остри критики срещу призива на Дзинпин.

Порицанието от най-голямата опозиционна партия в Тайван ще затрудни още повече опитите на китайския лидер да разреши 70-годишния конфликт между Пекин и Тайпе в рамките на своя мандат.

Бившият тайвански президент Ма Йинг-джеоу, който се срещна със Си Дзинпин през 2015 г., заяви в интервю, че няма почва за „една държава, две системи“ в Тайван, която е независима държава от края на Китайската гражданска война.

Посланието на Си Дзинпин

Президентът на Китай Си Дзинпин предлага двете страни да изберат свои представители, които „да преговарят за бъдещето на китайската държава“.

„Различните системи на управление не са пречка за обединението“, смята главният секретар на Китайската комунистическа партия.

Според Ма Йинг-джеоу речта на Дзинпин показва нетърпеливостта на властите в Пекин относно разрешаването на конфликта.

Близо 70% от гражданите на Тайван са против идеята за обединение с Китай, сочи проучване на вътрешното министерство на страната от октомври.

„Речта на Дзинпин е пропусната възможност за демонстриране на ново и креативно мислене. Вместо това той се провали в подобряването на имиджа си пред жителите на Тайван“, обяснява директорът на Института по китайска политика към Нотингамския университет Джонатън Съливан.

 

Последни новини
Още от Новини