Новата дата за увеличаването на митата на САЩ върху китайския внос е 2 март

Промяната е направена, тъй като двете страни започнаха нови търговски преговори

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Erica Canepa/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

Съединените щати официално отложиха повишаването на митата върху китайски вносни стоки за 200 милиарда долара от 1 януари за 2 март, пише Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Промяната бе направена, тъй като двете страни се ангажираха със започването на нови преговори за търговията и интелектуалната собственост.

Митата върху китайски внос за 200 милиарда долара ще бъдат увеличени в 0.01 ч. източноамериканско време (7.01 ч. българско време) на 2 март. Те ще нараснат от настоящите10 процента на 25 процента, съобщава БТА.

Промяната не засяга вече влязлото в сила повишение на митата върху китайски технологични стоки за 50 милиарда долара, което започна действието си по-рано тази година.

Отлагането на повишаването на митата идва на фона на позитивните стъпки, предприети от двете страни след срещата на 1 декември в Буенос Айрес между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин.

В съобщението на търговския представител не се посочват очаквания за резултата от новите преговори, нито се споменават предприетите от Китай по-рано тази седмица стъпки за подновяване на покупките на соя от САЩ. Също така не се споменава и отказът на Пекин от увеличаването до 25% на вносните мита върху американски автомобили и автомобилни части. Засега мярката е с давност от три месеца, съобщава Ройтерс.

Становището на китайското министерство на финансите, в което е обявен отказът от новите налози, посочва още, че властите в страната се надяват преговорите с Вашингтон да се ускорят.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини