Косово създава собствена армия

Решението е взето въпреки опасенията на НАТО, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Парламентът в Косово одобри формирането на собствена армия. Решението доведе до остри критики от Сърбия, като според властите в Белград така се създават пречки за нормализирането на отношенията между двете балкански страни, пише Bloomberg.

Против гласуваха единствено представителите на етническите сърби в косовския парламент, които преди блокираха опитите за промени в конституцията на страната, за да попречат на създаването на армия. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., като двете страни трябва да разрешат редица спорове, за да получат членство в Европейския съюз (ЕС).

Западните партньори на Косово, които подкрепиха обявяването на независимостта на страната, призоваха за търпение. Приетите закони позволяват разширяването на армията до 5 хил. военни и създаването на запасна войска от 3 хил. души.

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич предупреди, че войската може да се използва срещу сръбското малцинство в Косово, което би довело до ответни мерки.

За разлика от Сърбия, Косово се стреми да получи членство в НАТО, чийто генерален секретар Йенс Столтенберг заяви, че косовските депутати са пренебрегнали опасенията на военния съюз, който сега ще преразгледа „нивото на обвързаност със силите за сигурност в балканската страна“. Според Столтенберг сега не е подходящото време за подобни действия.

Посланикът на САЩ в Косово Филип Коснет написа в профила си в социалната мрежа Twitter, че сигурността зависи от „мира и взаимноизгодните отношения със съседните държави“.

Отношенията между двете страни се влошиха, след като Белград блокираше опитите на Прищина да получи членство в Интерпол. Впоследствие Косово наложи 100% мита върху вноса на Сърбия.  

Последни новини
Още от Новини