ОПЕК очаква спад в търсенето през 2019

Може да има нужда от почти двойно съкращаване на производството, за да се избегне нов излишък в края на 2019

Флагът на ОПЕК по време на срещата във Виена, 6 декември 2018. Photographer: Stefan Wermuth/Bloomberg Флагът на ОПЕК по време на срещата във Виена, 6 декември 2018. Photographer: Stefan Wermuth/Bloomberg

Организацията на страните-износителки на петрол обяви в сряда, че е компенсирала спада в износа от Иран, намален заради новите американски санкции и понижи прогнозата си за търсене на петрол за 2019, съобщи АФП.

Последният елемент показва трудността за прогнозиране на пробив на пазара, въпреки че миналата седмица бе решено намаляване на производството.

В месечния си доклад от сряда ОПЕК уточнява, че производството е намаляло само с 11000 барела на ден през ноември спрямо октомври до 32,97 млн барела на ден, като производството на Саудитска Арабия е на безпрецедентно ниво с цел да се компенсира намалелия износ от Иран.

ОПЕК смята, че търсенето на суров петрол ще намалее до 31,44 млн барела на ден догодина, или 100000 барела по-малко от прогнозата миналия месец.

Брент и WTI. Графика: Bloomberg Terminal.

Балансиране на пазара

Съкращенията в производството, договорени от ОПЕК и съюзниците им е в ход и ще балансира глобалните пазари в първата половина на 2019, но са нужни повече усилия след това, съобщава Bloomberg.

Ако Саудитска Арабия, Русия и останалите страни от ОПЕК+ намалят производството с 1,2 млн барела дневно, както обещаха за първите 6 месеца на следващата година, световното предлагане и търсене ще бъде балансирано.

Но ръстът на американското шистово производство и предлагане означава, че ще има нужда от почти двойно съкращаване на производството, за да се избегне нов излишък в края на 2019, показва доклад на групата.

Цените на петрола остават на мечи пазар като се търгуват малко над 60 долара за барел в Лондон /към 12 декември 2018/, въпреки че ОПЕК и партньорите им изненадаха трейдърите с мащаба на съкращаването на производството на 7 декември. Трейдърите остават разтревожени, че рекордното американско производство на петрол и колебливото потребление на горива може да донесе ново пренасищане.

„Договорените съкращения на производството няма да са достатъчни, за да осигурят устойчиво и незабавно възстановяване на цената на петрола”, казаха консултантите от базираната в Осло Ryastd Energy AS, цитирани от ?loomberg. „Но решението е като коледен подарък за авторите на бюджети в шистовата индустрия в САЩ, където постоянният ръст в производството се очаква да продължи и през втората половина на 2019 и след това”.

 

Последни новини
Още от Новини