Какви са вариантите след вота на недоверие срещу Тереза Мей

РЕДАКТИРАНА: Мей оцеля във вота на недоверие

Британският премиер Тереза Мей пред Даунинг стрийт 10. Лондон. 12 декември 2018. Photographer: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей пред Даунинг стрийт 10. Лондон. 12 декември 2018. Photographer: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

АКТУАЛИЗИРАНА: Консервативната партия на Тереза Мей гласува с 200 срещу 117 гласа да подкрепи премиера на Великобритания във вота на недоверие на 12 декември 2018.

В сряда вечерта британският министър-председател Тереза Мей се изправи пред процедура за вот на недоверие заради нарастващата опозиция срещу нейната сделка за Brexit..

Вотът се проведе между 18 и 20 часа лондонско време и трябваше да покаже дали консерваторите в британския парламент приемат политиките на Мей. Резултатите от гласуването бяха обявени в 21:00 часа местно време.

Ако Мей бе загубила вота на недоверие на 12 декември, първото гласуване за нов лидер щеше да се проведе във вторник следващата седмица. Кандидатите трябваше да бъдат намалени до двама до 20 декември, след което предложенията да се представят на британците да решат кой да е новият лидер на торите.

Как работи процедурата

Гласуването бе вътрешнопартийно и тайно, като в него участваха единствено членове на британския парламент от Консервативната партия. 317 имаха право на глас и опцията „въздържал се“ бе позволена. За да мине вотът на недоверие бяха необходими поне 159 гласа.

Мнозинството консерватори гласува в подкрепа на Мей и така няма да може да се инициира подобна процедура срещу нея в продължение на година.

Ако бяха гласували за отстраняването й, Мей трябваше да подаде оставката си като председател на партията.

През 2016 г. Мей беше избрана за лидер на консерваторите, след като противникът ѝ се оттегли на балотажа. Консервативната партия се отличава със своята ефективност при процесите за избиране на нов лидер.

Последни новини
Още от Новини