Защо търговската политика на Тръмп притеснява технологичните компании в САЩ

Коментар на Джошуа Ню, старши анализатор политики в Center for Data Innovation, и Дейвид Къркпатрик, основател на Techonomy

Джошуа Ню, старши анализатор политики в Center for Data Innovation, и Дейвид Къркпатрик, основател на Techonomy, коментираха опасенията на големите технологични компании за търговската политика на администрацията на Тръмп.

Според Джошуа Ню САЩ имат ранна преднина в областта на изкуствения интелект поради много силния технологичен сектор и благоприятната за иновации регулаторна среда. Голям брой други държави обаче агресивно се стремят към лидерството в областта. 

Конкретно Китай е с най-добра позиция да отнеме челното място на САЩ. През 2017 китайците публикуваха своята стратегия за изкуствен интелект, която разкрива огромни суми за финансиране и инвестиции с цел до 2039 да станат световният лидер в изкуствения интелект.

Освен ако не бъдат предприети сериозни действия от законодателите САЩ няма да бъдат в състояние да се конкурират с Китай, подчерта анализаторът.

Дейвид Къркпатрик коментира, че САЩ са единствената голяма държава, която няма изрична правителствена политика за подкрепа в разработването на изкуствен интелект и други технологии.

Подробности очаквайте във видеото.

Последни новини
Още от Новини