Корупцията струва на Германия милиарди - почти 1300 евро на глава от населението

Счетоводни измами в здравеопазването, подкуп от служители или в частния сектор - в Германия също има такива случаи

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Германия предполагаемо губи повече от 140 милиарда евро на година заради корупция. Това пише N-tv.de.

Това са около 4% от БВП на страната. Информацията произлиза от изследване на Европейската зелена партия, предоставена на редакционната мрежа на Германия (RND).

В целия ЕС разходите за корупцията на годишна база възлизат на повече от 900 милиарда евро.

Съгласно проучването чрез корупцията Германия губи четири пъти повече пари, отколкото се отделят за работата но полицаите и десет пъти повече, отколкото се дават за обществено строителство на жилища.

Финансовият експерт на европейските Зелени, Свен Гиеголд, настоява за ангажирана намеса от федералното правителство. Корупцията разрушава доверието в държавата и задължението ѝ за полагане на грижа. "Милиарди евро годишно изтичат в германския корупционен ресурс. Парите биха били добре инвестирани в училищата, жилищното настаняване и здравеопазването", каза Геоголд пред RND. Освен всичко друго федералното правителство трябва да поеме пътя на защитата на сигнализиращите за злоупотреби. Берлин трябва да работи и за по-добра защита на тези разобличители, както и за утвърждаване на по-силна европейска прокуратура и парламентаристи.

За да се изясни степента на корупция, авторите на изследването цитират конкретни примери. По техните думи два пъти повече пари се губят чрез корупция, отколкото се харчат за семейства и деца. Ако стойността на тези 104 млрд. евро се разпредели между жители на Германия, тогава всеки би получил 1276 евро, сочи проучването.

Германия попада под средното равнище в класация в сравнение с останалите държави-членки на ЕС. Лидерът по корупция според изследването е Румъния. При нея 15,6% от БВП се губи. В Холандия стойността е едва 0,76%. Във Франция загубите са в размер на 6%. Според авторите данните от проучването са получени от различни публично достъпни статистически. В световния индекс за възприемане на корупцията, създаден от международната организация „Прозрачност без граници“ (Transpareny International), Германия наскоро завърши дванадесета след Великобритания и Люксембург.

 


 

Последни новини
Още от Новини