Кафето във Венецуела поскъпва двойно

Това се случва, след като президентът Мадуро реши да увеличи минималната заплата за 6 път през 2018 г.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Жителите на Венецуела няма да имат повод за радост на увеличението на минималната заплата в страната, което влезе в сила от 1-ви декември. Гражданите на южноамериканската държава, която се намира в тежка икономическа криза, бързат да купят възможно най-много продукти преди да са поскъпнали, пише Bloomberg.

Обобщено казано, увеличението на минималната заплата не е голям повод за радост, тъй като предстои да поскъпнат и повечето продукти. След като президентът Николас Мадуро повиши минималното заплащане със 150%, цената на една чаша кафе във венецуелската столица Каракас се удвои до 400 боливара (0.76 долара).

След поскъпването на кафето инфлацията на годишна база в страната достига 1.7 млн. процента през последните 3 месеца, показват данни на  Café Con Leche Index. През последните 12 месеца инфлацията в страната достига 285 614 процента, което е показателно за ефекта от решенията на Мадуро.

Коледният дух в страната изчезва. Цената на сандвич с шунка се увеличи с 52% през последната седмица.

Последни новини
Още от Новини